Tutorial kleedje met rimpelrok

Knip eerst 2 rechte stroken stof. De breedte kies je zelf, afhankelijk van hoeveel je de rok wil laten zwieren. Ik wissel hier wat in: soms is dat 75cm zoals hier, meestal is dat 110cm (= vaak de volledige stofbreedte) zoals hier en ik neem ook al eens 120cm zoals hier
De lengte is afhankelijk van hoe lang je het kleedje wil maken en hoe lang je bovenstuk al is. Meet op en neem daar nog een viertal centimeter bij: 1cm naadwaarde bovenaan en 3 onderaan zodat je wat speling hebt. Meer mag ook natuurlijk :)

Voor een mooie afwerking zigzag je best de bovenkant en de zijkanten van de stroken (of gebruik de overlock als je er één hebt). De onderkant is niet nodig, want die zie je na het omzomen toch niet meer.

Stik nadien rimpeldraden. Je kan eventueel een ander kleur garen gebruiken voor de rimpeldraden, maar het moet niet. Ik doe het soms, afhankelijk van hoeveel draad ik nog heb in de juiste kleur :)

Heel belangrijk hierbij zijn de instellingen van je naaimachine. De steeklengte moet absoluut op het grootste staan, meestal is dat 5mm. 


De rimpeldraden... Stik een rechte lijn op een halve centimeter over de volledige lengte van de stof. NIET vasthechten, want de draden worden nadien weer verwijderd.
Stik nadien nog een rechte lijn één centimeter lager (= op 1,5cm van de rand).
Dat ziet er dan zo uit:


Duid nadien het midden van je stof aan met een speldje bijvoorbeeld. Dit is belangrijk om straks de rimpels gelijk te kunnen verdelen, wat uiteindelijk het mooiste resultaat geeft.
Duid ineens ook het midden van je bovenstukje aan. Achteraan is dit de rits, vooraan kan je dan een speldje steken ter hoogte van het midden van de rits.




Dan kan je beginnen rimpelen. Neem daarvoor de 2 bovenste draden vast en trek eraan met je ene hand. Met de andere hand glijd je over de stof zodat die vanzelf gaat rimpelen.


Je begint met één kant.
Je schuift je rimpels tot helemaal tegen het speldje (= het midden van je strook).
Dat ziet er ongeveer zo uit (afhankelijk van hoeveel stof je genomen hebt):


 Tussendoor vergelijk je de rimpels met het bovenstukje. Zo kan je precies bepalen of je de rimpels dichter bij elkaar moet trekken of dat je ze meer uit elkaar moet halen. Als de breedte van de rokdeel even groot is als de breedte van je bovenstuk, dan zit je goed.


Doe nadien hetzelfde met de andere kant zodat één strook met de rimpels even lang is als het bovenstuk. Dan doe je hetzelfde met de de 2de strook.

Stik dan de zijnaden van beide stroken. Laat de rimpeldraden op dit moment zitten en knip best nog geen draden af!


Dan kan je de rok aan het bovenstukje vastmaken. 
Leg dus het bovenstuk en de rok met de goede kanten op elkaar.
Je legt best de rok bovenaan zodat je tijdens het stikken meer controle hebt over de rimpels. 
Ik doe het zo: draai je rok binnenstebuiten en steek door de opening dan het bovenstuk. Zo liggen de goede kanten vanzelf op elkaar en liggen de rimpels bovenaan :)

Speld dan het midden van het rokdeel op het midden van het bovenstuk, zowel vooraan als achteraan.


En speld beide zijnaden van het rokdeel op de zijnaden van het bovenstuk.


Zo zit de rok op 4 plaatsen vast aan het bovenstuk:


Nu kan je nog eens je rimpels gaan bijwerken zodat ze overal even groot zijn: eventueel rimpel je nog wat extra of maak je wat rimpels los. 
Bij onderstaande foto's zie je dat de rimpels aan de zijkant wat te los waren, die heb ik wat extra aangetrokken.




Verdeel dan de stof van de rok gelijk over de stof van het bovenstuk. Pak stukje per stukje aan: telkens het stuk tussen 2 stukken die al vastzitten. 



 Speld vast met heel veel speldjes :)



 Uiteindelijk ziet dat er dan zo uit:


Dan kan je beginnen stikken! Stik vast op 1cm, dat is precies tussen de 2 rimpeldraden in.


Zorg ervoor dat je rimpels altijd mooi liggen. Dit doe je door de stof van het bovenstuk strak te trekken en dan zacht de stof van de rok naar onder te trekken. Hou tegen met je hand zodat de rimpels mooi blijven liggen.



Als alles gestikt is, dan ziet dat er aan de binnenkant zo uit:


En aan de buitenkant zo:


Deze rimpeldraad moet je nog verwijderen met je tornmesje.


Strijk uit en wees blij met je prachtige rimpeljurkje :)








3 opmerkingen:

  1. Dank voor de stap voor stap uitleg.
    Heeft u de plooitjes ook al eens met rimpelvoetje gemaakt? Knappe jurkjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan :)
      Nee, dat heb ik dus eigenlijk nog niet geprobeerd. Ik maak de rimpels altijd met 2 rimpeldraden.

      Verwijderen